#RESEPI BISKUT LIDAH KUCING
Bahan-bahan
250gm mentega
175gm gula kaster
100ml putih telur
200gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex (perangup biskut)
Pewarna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah
Loyang lidah kucing - di gris dengan mentega
Cara-cara :
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emplex. Ketepikan
2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
3. Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan pewarna berlainan.
5. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat dan picit lurus mendatar ke dalam loyang lidah kucing mengikut susunan warna pelangi.
250gm mentega
175gm gula kaster
100ml putih telur
200gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex (perangup biskut)
Pewarna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah
Loyang lidah kucing - di gris dengan mentega
Cara-cara :
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emplex. Ketepikan
2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
3. Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan pewarna berlainan.
5. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat dan picit lurus mendatar ke dalam loyang lidah kucing mengikut susunan warna pelangi.
6. Bakar di dalam oven yang telah
di panaskan dahulu pada suhu 150C selama 15minit. Jangan
biarkan permukaan atas keperangan kerana menengelamkan warna pelangi.
7. Biarkan sejuk dahulu dan
simpan di dalam bekas kedap udara.
Comments
Post a Comment