HOT HOT DESERT RECIPE "DURAIN CREPE''
Resepi Durian Crepe – cara membuat durian crepe
step by step
Hari
ni aku nak kongsi satu resepi yang hot hot skarang ni kat fb je asyik
durian crepe je aku nengok orang duk promote anyway kat sini aku kongsi resepi
durian crepe kat korang k..
Bahan-bahan
untuk kulit Resepi Durian Crepe
50g
Tepung Gandum
1 sudu
besar Tepung Ubi Kayu
2 sudu
besar gula halus
1 biji
telur
1 sudu
esen vanila
40ml susu
cair ( tapi aku pakai fcm dutch lady je hihi)
1 gelas
air (160ml)
3 sudu
butter dicairkan
sedikit
pewarna kuning ( tapi aku tak letak pun)
Langkah 1 Resepi Durian Crepe
Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula
halus & ayak ke dalam bekas yang sesuai.
Masukkan susu & kacau
Pastu masukkan pulak telur yang telah di kacau2
guna garfu ( kacau siket2 je pun)
Masukkan esen vanila lak..pastu msk air (lupa nk snap )
Pastu butter lak & kacau kacau sampai sebati sebab butter ni susah sket nk msk dlm air kan.. pastu tapis
Lepas tu leh la membakar adunan lapisan durian
crepe korang ni.. sori la terlepas nak snap time tengah memasak adunan ni
anyway caranya ialah ambil satu senduk kecil & leperkan ke atas
nonstick pan macam kat pic bawah ni aku curi kat google image ja
saiz ni terpulangla aku nyer teruk betul xde
jadi bulat cengini pun hahaha.. lapisan ni xyah alih-alih tau, agak agak masak
je terus telangkupkan kuali kat atas pingan kalo cedok-cedok pakai sudip takut
terkoyak lak dah la nipis je menda ni. bagi yang dah expert senang la aku
yang amatur ni siap ada yang reject 2-3 bijik sebab salah telangkup sampai
jatuh kat lantai huhuhu..
pastu lapisan ke-dua leh je tindan-tindan jangan
risau crepe ni x melekat sebab dah kita letak butter dalam adunan tadi. pan
korang pun xyah letak ape-ape minyak lagi tau!
baiklah
kita ke bahan-bahan untuk inti Resepi Durian Crepe
Langkah 2
: Inti Durian Crepe
Bahan-bahan
untuk inti resepi durian crepe ialah :
150ml whipping cream + 1 sudu besar gula halus
– pukul hingga gebu & kental
dan bahan paling penting ialah mestilah isi durian
hehehe…
Inilah isi durian yan telah dibuang bijinya aku
nyer lebih kurang 6 ulas kot sebab durian yang aku beli tu kecil2 ke ulasnya
kalo yang besar2 tu agak2 la maybe dalam 2-3 ulas pun dah cukup kalo terlebih
xpe boleh mamam hehehe..
dan bolehlah ke acara berikutnya.. membungkus
Langkah 3
: Membungkus durian Crepe
beginilah caranya membungkus durian crepe ambil
sesudu cream pastu laps durian & lapis lagi sekali cream & balut cam
balut tepung bungkus tu janji semua tertutup hehe..
Bahagian yang ada hangit-hangit tu korang letak
inti tau nanti bila dah balut bahagian luar nampak cantik & berseri-serila
hihihi
lagi nipis kulit lagi best tapi jangan sampai bocor
lak xbest la.
Inilah hasil durian crepe yang pertamaku… hihihi
semangatnya dan akhirnya aku dapat menyiapkan 13 biji durian crepe kalo korang
pandai buat kulit mungkin leh dapat lagi banyak & lagi kecil saiz lagi la
banyak leh buat.
Hasil ni boleh lah untuk hidangan 3-4 orang
kot huhuhu
buruk beno rupenye durian crepe aku ni anyway bleh
la for first time buat hihihi.. lepas tu masukkan ke dalam peti ais lebih
kurang 4-5 jam supaya whipping cream jadi keras & serasi bersama durian. Setelah 5 jam dalam freeze beginilah hasilnya &
realy nyumi
Selamat Mencuba & Selamat Menjamu Selera….
Comments
Post a Comment